Blogopmaak

Een nieuwe stip aan de horizon!

marcel@kookcollegewijchen.nl
Nog niet zo lang geleden schreef ik dat wij, net als heel veel horecabedrijven, hart getroffen zijn door de verplichte sluiting van onze kookstudio. In één keer de hele agenda leeg. Maar met het idee dat het mogelijk 3 weken gaat duren zijn we aan de slag gegaan. We hebben met dikke stift een stip aan de horizon gezet. Inmiddels is duidelijk geworden dat het nog wel even gaat duren. Ook na 6 april zijn we nog dicht. Hoe lang? Dat is nog niet duidelijk. De stip moet opnieuw gezet worden. Maar waar? (Vanavond 31 maart rond 19.00u weten we meer).
Ook al kunnen we geen workshops en cursussen geven, we hebben in de afgelopen weken niet stil gezeten. Alhoewel ik lieg een beetje. Er zijn momenten geweest dat de stip aan de horizon ver uit beeld was. Dan kwam ik niet veel verder dan apathisch voor mij uitstaren. Gelukkig wist ik mij op dit soort momenten toch weer te herpakken en hebben we in zeer korte tijd een website voor kookcadeaubonnen gelanceerd. Maar als ik om mij heen kijk en zie hoe creatief men inmiddels is geworden word ik heel onrustig. Want moeten wij ook een bingo gaan organiseren? Of allerlei online-initiatieven gaan optuigen? En kunnen we daar dan ook omzet mee genereren? Veel vragen waar we een antwoord op moeten bedenken. Om dit proces gestructureerd aan te pakken zijn we tot de conclusie gekomen dat er onderscheid is in de korte en langere termijn. Op korte termijn is het maken van omzet van essentieel, en dan het liefst met activiteiten die goed passen bij onze kookstudio. Tegelijkertijd nadenken over hoe de wereld er na het coronavirus uitziet. Dus ik heb de week gesplitst in 2 dagen werken aan de korte termijn en 3 dagen werken aan de lange termijn.

Tijdens de lange termijn werkdagen ga ik het antwoorden zoeken op de vraag hoe de ‘wereld’ er na het coronavirus voor de kookstudio eruit ziet. Gaat iedereen weer gewoon naar een koffietentje voor koffie, het restaurant om lekker te eten of naar het café. En kan dit ook allemaal weer als weer naar buiten kunnen. Of blijft nog voor langere tijd de maatregel afstand houden van kracht, minister Wiebes spreekt inmiddels al over de ‘1,5-meter-economie’. Hoe ziet dat er voor de kookstudio uit? Hoe ga je dan een kookworkshop organiseren? Hierover ga ik de komende weken flink brainstormen. Maar laat ik eerlijk zijn, ik hoop zo dat we straks weer onbekommerd buiten kunnen spelen. En dat we als vanouds workshops kunnen geven. Maar zoals ze zeggen ‘regeren is vooruitzien’.

Als het om de korte termijn gaat dan blijven we in ieder geval onze kookcadeaubonnen promoten. Maar er zijn nog veel meer ideeën die mogelijk op korte termijn voor omzet kunnen zorgen. Online kookworkshops? Korte filmpjes met kooktechnieken? Privékookles? Of misschien wel een ingrediëntenbox met recept en online ondersteuning als je eenmaal in de keuken staat. En dan suddert er nog van alles. Waar het uiteindelijk naar toe gaat kan niemand mij op dit moment vertellen. Maar het helpt wel om een fijne groep vrienden en familie om mij heen te hebben die helpen bij de dillema’s en mooie inzichten brengen. Dank daarvoor!

Met culinaire groet,
Marcel Weber
door marcel 16 okt., 2020
Vandaag op onze kalender een stukje tekst van, hoe toevallig een van mijn muzikale helden uit mijn jeugd, Frank Boeijen uit ‘Zeg me dat het niet zo is’; Ga je mee vanavond naar ons lievelingsrestaurant, Een tafel voor twee Ik heb gebeld, ze weten er al van En we drinken totdat de zon opkomt En we vergeten De oneerlijkheid van het lot Zeg me dat het niet zo…. Maar het is dus wel zo. We kunnen niet naar ons lievelingsrestaurant. We kunnen niet naar ons favoriete café en we kunnen niet naar de kookstudio voor een heerlijke avond samen koken, eten en lachen. Voor de tweede keer hebben we onze deuren moeten sluiten. Voor hoe lang is nog maar de vraag. Er lijkt hierover veel onduidelijkheid te bestaan, gaat het om 4 weken met een evaluatie na 2 weken om te bekijken of de maatregelen versoepelt kunnen worden. Of gaat het veel langer duren. Net als tijdens de eerste sluiting geen perspectief. Wat in eerste leek op een periode van 3 weken werd uiteindelijk ruim 3 maanden. Gezien de huidige ontwikkelingen vrees ik dat het weer zo lang gaat duren. Is dit dan de oneerlijkheid van het lot, zoals Frank Boeijen zingt. Tijdens de eerste lock down was ik afwisselen boos, teleurgesteld en vooral onzeker over hoe verder. Ik schreef toen dat ik behoefte had aan een stip aan de horizon. Die kwam er niet of werd steeds verplaatst. Ook nu is er de behoefte aan een stip aan de horizon. Maar wie gaat die stip zetten. waarschijnlijk niemand. Er is geen draaiboek voor dit scenario. Er is geen zekerheid over hoe het coronavirus zich gaat gedragen. Zoals er steeds door het kabinet wordt geroepen we navigeren via de achteruitkijkspiegel. Maar als ondernemer moet je juist vooruitkijken, korte en lange termijn doelstellingen formuleren en die omzetten in actie. Maar de afgelopen dagen had ik in aanloop naar de persconferentie van afgelopen dinsdag meer het gevoel dat ik als een konijn in 2 autokoplampen zat te kijken. En ik weet zeker dat vele ondernemers met mij hetzelfde gevoel zullen hebben gehad. Maar ondanks alles moeten we verder en niet in een hoekje gaan zitten treuren. Met alles wat we in de afgelopen periode hebben geleerd gaan we vol gas aan de slag. En ik zet wel weer die punt aan de horizon, ongeacht of het twee, vier weken of nog langer gaat duren. In het laatste deel van het lied zingt Frank Boeijen: We doen net alsof het niet zo is Alsof het niet zo is, Alsof het niet waar is Uiteraard kan ik niet doen alsof corona er niet is. Maar ik kan wel ondernemen alsof corona er niet is. En dat betekent voor mij ondernemen versie 2.0. Doe je mee? Met culinaire groet, Marcel Weber
Trots en blij over de organisatie van een kookworkshop zonder kookstudio!
door Marcel Weber 15 jun., 2020
Trots en blij over de organisatie van een kookworkshop zonder kookstudio!
Hart getroffen (ja, inderdaad met een t!)
door Marcel Weber 01 jun., 2020
Over de impact van de bekendmaking van de sluiting van de kookstudio.
Share by: